Hanzedagen in Kampen van 15 t/m 18 juni 2017

Dit jaar zijn de Internationale Hanzedagen van 15 t/m 18 juni in Kampen en daarmee heeft  onze stad dé eer om dit grootse evenement te organiseren! Ieder jaar doet dit één van de meer dan 180 deelnemende Hanzesteden uit zestien landen en nu zijn wij dus aan de beurt. Dus een groots evenement waarbij veel bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht worden.
Voor deze gelegenheid hebben wij twee nieuwe groepsarrangementen voor u samengesteld, maar natuurlijk zullen wij ook dit jaar weer tijdens onze rondvaarten voor individuele de Hanzesteden Deventer, Elburg en Hasselt aan doen, met dit jaar extra informatie over deze Hanzesteden. Maar nu eerst enige informatie over de Hanze.

De Hanze

Onze Hanzesteden in het oosten van Nederland, waaronder dus ook Kampen, ontwikkelden zich door een samenwerking tussen kooplieden al in de middeleeuwen tot een machtig handelscentra en zo werkten ca. 200 Hanzesteden vierhonderd jaar lang met elkaar. De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Koggen. Een geweldig stukje historie dat onze steden veel welvaart heeft gebracht en gelukkig hebben wij in Kampen ook een prachtige replica liggen.

Hanzeverbond en de Handel

In 1356 werd in Lübeck het Hanzeverbond besloten en door hun belangen te bundelen, konden de steden en koopmannen gunstige privileges verwerven en zich zo beschermen tegen de grillen van de machthebbers. En werd de reis naar de Baltische Zee ook veiliger. Netwerken werd toen al groot geschreven en zo kende het Hanzeverbond in zijn glorietijd maar liefst 150 leden uit Duitsland, Nederland, Scandinavië, Polen, Vlaanderen, Spanje en Portugal. De handel bestond uit veel artikelen waaronder zout, vis, granen, hout, bier en wijn, maar als ballast werden ook bakstenen als ballast meegenomen, waar bijvoorbeeld ook het afwateringssysteem in Wismar mee gebouwd werd. De zee en de rivieren vormden een belangrijke schakel in het vervoer van deze goederen mede dankzij de ontwikkeling van de kogge, die tot de 15de eeuw het belangrijkste handelsschip was.

Gouden eeuw

Omdat alles zo voorspoedig verliep, kwamen steeds meer imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren in zicht. Kleine vestiging, groeiden uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en poorten. Hierdoor kwam ook de rijkdom voor anderen, want ook kunstenaars vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied. En hun sporen zijn nog steeds terug te vinden in onze prachtige Hanzesteden langs de IJssel!
Zelf zijn wij allebei ook geboren in een Hanzestad, Gerrit in Kampen aan de IJssel en ik, Ingela in Emmerich am Rhein en zo blijkt maar weer, ook dit Hanzeverbond werkt al heel lang succesvol samen.

Kampen

Een mooie stad aan het water. De stadsbrug met zijn gouden wielen, oude schepen waaronder klippers, tjalken, botters en punters, het is een authentiek stadsgezicht en gelukkig liggen wij er met de Veerman van Kampen midden in. Kampen is een gezellige stad met veel historische gebouwen die veel te vertellen hebben over de waterrijke geschiedenis van deze Hanzestad.
Kampen ligt aan de monding van River de IJssel en is net als vroeger nog steeds vanuit zee goed te bereiken. Dat laat ook zien, dat alleen uit Kampen 5 schepen aan de Oostzeevloot toebehoren en een schip wereldwijd met gasten vaart. Verder is het een Hanzestad met een sfeervol historisch centrum, vele musea, gezellige winkels en restaurants waar u heerlijk kunt vertoeven. De historische binnenstad leent zich prima voor een ontdekkingstocht te voet, met of zonder begeleiding van een van de velen enthousiasten stadsgidsen. Buiten het historische hart zijn er in de omgeving volop mogelijkheden voor fiets- of wandeltochten door het IJsselgebied, langs het prachtige rivierlandschap met uiterwaarden.

Informatiebronnen: 
http://www.hanzesteden.info/
https://www.hanze2017.nl/nl/
https://stad.kampen.nl/en/beleef/bijzondere-gebouwen/9485-de-stadsmuur.html