Vaargebied

Het rondje Kattegat

De tocht gaat stroomafwaarts en door het natuurgebied in het Kattegat. Langs vele eilanden met talloze bloeiende waterplanten, overal watervogels en een aalscholverkolonie. Via dit gebied komen we op het Ketelmeer. Daar gaat het door het IJsseloog, oorspronkelijk een slibdepot, wat nu een natuurgebied geworden is. Vervolgens gaat het de IJssel weer op en u passeert Kampereiland alvorens u zich weer in Kampen ontscheept.

Wanner het rondje Kattegat 4 uur duurt, zullen wij langs Schokkerhaven, naar de Ketelbrug varen. Daar zullen wij draaien en gaan we ook nog langs Ketelhaven voordat we weer de IJssel op gaan. 


 

Nationaal Landschap IJsseldelta
De IJsseldelta is sinds enkele jaren uitgeroepen tot een van de 20 Nationale Landschappen van Nederland. Het wordt omsloten door de IJssel, het Ketelmeer en het Zwarte Water en is daardoor een fantastisch waterrijk gebied. Het Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat uit de Polder Mastenbroek, het Kampereiland, de Mandjeswaard, Polder de Pieper, de Zuiderzeepolder, het Rivierenland van de IJssel en het Zwarte Water, met de daaraan gelegen oude stads- en dorpskernen. Vanaf het water ziet u boerderijen op terpen en in het Kattegat komt u aalscholverkoloniën tegen. Wat verder het Zwartemeer op ziet u de purperreiger, talloze futen en als u goed kijkt komt u de roerdomp tegen. In de omgeving van Zwartsluis ziet u af en toe de reeën langs de bosrand staan of een ooievaar laag overvliegen.Langs de IJssel
De IJssel is een internationaal vaarwater dat in directe open verbinding staat met de Rijn. Onderweg kunt u stoere vrachtschepen en tankschepen tegenkomen. Stroomopwaarts vaart u langs oude plaatsjes zoals Zalk, Wilsum en Hattem. Elk met zijn eigen silhouet. De oevers zijn afwisselend met riet, landerijen, laad- en lossteigers en recreatievoorzieningen.IJsselmeer
Na de inpoldering van de voormalige Zuiderzee hebben veel plaatsjes hun glans als vissers- of handelsplaatsje verlopen. Hun karakteristieke uitstraling is gebleven en het zijn druk bezochte plaatjes geworden waar de toerist graag een kijkje neemt. Het voormalige eiland Urk staat bekend om zijn nauwe straatjes en zijn oude scheepswerf. Een bezoek aan Bataviastad in Lelystad is de moeite waard. Deze stad heeft het concept van een oude handelsplaats. In de talloze winkeltjes zijn Outlet-shops waar u tegen zeer gereduceerde prijzen de mooiste goederen kunt kopen van bijna alle grote merken. Ook en bezoek aan de Bataviawerf is de moeite waard.Aan de overzijde vindt u Enkhuizen en Hoorn, twee plaatsen die hun hoogtepunt hadden in de Gouden Eeuw. De statige pakhuizen zijn gerenoveerd en vormen een prachtig decor voor uw stadswandeling.

Veluwemeer
Het Veluwemeer is ontstaan door de aanleg van de Flevopolder. Tussen het oude land en de polder is dit watergebied gecreëerd ter voorkoming van de uitdroging van het vaste land. Langs de kust is een prachtig natuurgebied ontstaan met vele watervogels en een bijzondere vegetatie. Het oude vestingstadje Elburg heeft zijn rol als vissersplaatsje verloren maar heeft binnen de vestingwal zijn karakter behouden. Gezellige terrasjes worden afgewisseld met nauwe straatjes, waar u hier en daar nog een stadsboerderij kunt tegenkomen. Verderop vaart u langs enkele vogeleilanden en komt u in Harderwijk. U kunt ontspannen flaneren langs de boulevard of shoppen in de oude binnenstad.