Geschiedenis

Salonboot de “Veerman van Kampen” is in 1963 als vrachtschip gebouwd in Hindelopen. Deze werf stond bekend om zijn prachtige gelijnde casco’s. Dhr. van Herpen uit Rotterdam was de opdrachtgever. In 1971 kocht dhr. Cor Verheij uit Werkendam het schip, die het op zijn beurt in 1972 verkocht aan dhr. Gerrit van Wijk en deze verkocht het wederom in 1980, aan dhr. Wim Westerhuis uit Zwartsluis. Dhr. en mevr. Westerhuis voeren met dit schip zand- en grind uit Duitsland naar diverse bestemmingen in Nederland tot december 2005.

De eerste eigenaren van de “Veerman van Kampen”, Gerrit van de Veer en zijn vrouw Ingela Abbing – van der Veer, hebben jarenlang in de zeilende chartervaart gevaren. Ooit begonnen op de tjalk “Alida”, daarna de 2-mastschoener “Bisschop van Arkel” en vervolgens op de zeilkotter “Meander”. Hun ervaring beperkt zich niet alleen tot Nederland. Ook de Engelse kust, Scandinavië, de Amerikaanse Oostkust en in het Zuidpoolgebied werden door hun verkend.

De grootvader van Gerrit, Jan Diender was van 1921 tot zijn dood in 1943 de Veerman van Kampen. Vanaf het “Veerköppien” in Kampen zette hij zijn gasten met een roeiboot de IJssel over.

In december 2005 werd het schip aangekocht. Jachtontwerp Gaastmeer maakte het ontwerp en verzorgde  de vereiste berekeningen. In 2006 werd begonnen met de verbouwing. De gehele bovenbouw en het dek is gesloopt en het schip werd met 12 meter ingekort. Er was niets meer over dan een lege halve eierdop. Wel een fraai gelijnd casco. In april 2007 was de doop tijdens Sail Kampen en begon het schip aan zijn tweede leven.

Het schip heeft de luxe uitstraling uit het begin van de vorige eeuw. De glanzende mahoniehouten wandpanelen en de comfortabele leren stoelen zijn met zorg uitgekozen. De vele grote ramen geven u een schitterend uitzicht naar buiten.