Vaargebied

Overal in Nederland waar water is met een diepte van 1,60 m of meer, kan het schip komen en u en uw gasten aan boord verwelkomen. Afhankelijk van de tijdsduur worden er voorvaarkosten in rekening gebracht.

Ketelmeer
De tocht gaat stroomafwaarts en door het natuurgebied in het Kattegat. Langs vele eilanden met talloze bloeiende waterplanten en overal watervogels. Via dit gebied komen we op het Ketelmeer. Daar gaat het door het IJsseloog, oorspronkelijk een slibdepot, wat nu een natuurgebied geworden is. Wanneer het slibdepot gepasseerd is, ziet u aan bakboord zijde Ketelhaven liggen en aan stuurboord zijde ligt Schokkerhaven. Wanneer we de Ketelburg onderdoor gaan komen we op het IJsselmeer. Bij Schokkerhaven komen we op het Zwarte water en gaan we richting de Balgstuw. Wanneer we aan het eind van het Keteldiep bakboord uit gaan komen we op het Vossemeer en varen we richting de Roggebotsluis.

Ingang van het Kattegat

IJsselmeer
Na de inpoldering van de voormalige Zuiderzee hebben veel plaatsjes hun glans als vissers- of handelsplaatsje verloren. Hun karakteristieke uitstraling is gebleven en het zijn druk bezochte plaatjes geworden waar de toerist graag een kijkje neemt. Het voormalige eiland Urk staat bekend om zijn nauwe straatjes en zijn oude scheepswerf. Een bezoek aan Bataviastad in Lelystad is de moeite waard. Deze stad heeft het concept van een oude handelsplaats. In de talloze winkeltjes zijn outlet-shops waar u tegen zeer gereduceerde prijzen de mooiste goederen kunt kopen van bijna alle grote merken. Ook en bezoek aan de Bataviawerf is de moeite waard. 
Aan de overzijde vindt u Enkhuizen en Hoorn, twee plaatsen die hun hoogtepunt hadden in de Gouden Eeuw. De statige pakhuizen zijn gerenoveerd en vormen een prachtig decor voor uw stadswandeling.

Ketelbrug

Nationaal Landschap IJsseldelta
De IJsseldelta is sinds enkele jaren uitgeroepen tot één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland. Het wordt omsloten door de IJssel, het Ketelmeer en het Zwarte Water en is daardoor een fantastisch waterrijk gebied. Het Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat uit de Polder Mastenbroek, het Kampereiland, de Mandjeswaard, Polder de Pieper, de Zuiderzeepolder, het Rivierenland van de IJssel en het Zwarte Water, met de daaraan gelegen oude stads- en dorpskernen.

Langs de IJssel
De IJssel is een internationaal vaarwater dat in directe open verbinding staat met de Rijn. Onderweg kunt u stoere vrachtschepen en tankschepen tegenkomen. Stroomopwaarts vaart u langs oude plaatsjes zoals Zalk, Wilsum en Hattem. Elk met zijn eigen silhouet. De oevers zijn afwisselend met riet, landerijen, laad- en lossteigers en recreatievoorzieningen.

Veluwemeer
Het Veluwemeer is ontstaan door de aanleg van de Flevopolder. Tussen het oude land en de polder is dit watergebied gecreëerd ter voorkoming van de uitdroging van het vaste land. Langs de kust is een prachtig natuurgebied ontstaan met vele watervogels en een bijzondere vegetatie. Het oude vestingstadje Elburg heeft zijn rol als vissersplaatsje verloren maar heeft binnen de vestingwal zijn karakter behouden. Gezellige terrasjes worden afgewisseld met nauwe straatjes, waar u hier en daar nog een stadsboerderij kunt tegenkomen. Verderop vaart u langs enkele vogeleilanden en komt u in Harderwijk. U kunt ontspannen flaneren langs de boulevard of shoppen in de oude binnenstad.